Yükleniyor
İnşaat Boyaları Hakkında SSS
İnşaat Boyaları Hakkında SSS

İnşaat Boyaları Hakkında SSS

Bilgi Servisi

Doğru boyama sırası şöyledir:
1. Tavanlar
2. Duvarlar
3. Kapı ve Pencereler
4. Parkeler

Bu durumda önce yüzey hazırlığı yapmanız önerilir. Buna göre; ahşabın nemi %18'i geçmemeli, yüzeyde toz, kir, yağ gibi yabancı maddeler bulunmamalı, budak reçineleri kusturulmalı ya da budaksız parça ile değiştirilmelidir. Bir sonraki adım astarlama adı verilen, ahşabın korunmasına yönelik 'Emprenye' işlemini uygulanmasıdır. Son olarak ise vernikli ahşap koruyucu ya da son kat boya ile boyama işlemini tamamlamanız tavsiye edilir.

Eğer binanızın dış duvarlarında, çatlaklardan içeri sızan bir su girişi yok ise; büyük olasılıkla sorun binanızda ısı yalıtım sisteminin olmayışından kaynaklanmaktadır. Sorununuzun çözümü ise öncelikle binanızın dıştan ısı yalıtımının yapılmasının ardından, iç duvarlarda gerekli tamiratların halledilmesi ve anti bakteriyel bir iç cephe duvar boyası ile boyanmasıdır.

Öncelikle zeminde toz, kir, yağlılık, nemlilik v.b. yabancı maddelerin olmamasına dikkat edilmelidir. Parlak yüzeyler mutlaka uygun zımpara kağıdı ile zımparalanmalı ve ürünler ambalaj ve/veya teknik bülteninde belirtildiği oranlarda tavsiye edilen incelticiler ile inceltildikten sonra uygun uygulama ekipmanları ile uygulanmalıdır.

İki rengin farklı tonları yan yana gelirse, her iki rengin de değeri artar: açık renk daha açık ve koyu renk daha koyu görülür. Bu aklımızdan çıkarmamamız gereken bir özelliktir. Bu özellik sayesinde ton kontrastı yoluyla rengin değeri artırılabilir ve bir renk kontrastı elde edilebilir.Yine bu özelliğin bir sonucu olarak, bir rengin tek başına görünüşü ile bir başka rengin yanındaki görünüşü birbirinden farklı olur.Bir renk, eğer onu çevreleyen renk açık renk ise, daha koyu görünür. Bir renk, eğer onu çevreleyen renk koyu renk ise, daha açık görünür.

Öncelikle sıva yüzeyinin boyaya hazırlanması gerekmektedir. Bunun için, boya ve macun uygulamasına geçmeden önce yüzeye şeffaf koli bandı yapıştırılarak, çekilmelidir. Eğer bandın üzerinde yoğun şekilde kum tanecikleri veya çimento şerbeti kalıyorsa sıva yüzeyi gevşek bir dokuya sahiptir. Böyle bir durumda, öncelikle silme mozaik taşları ile taşlama yapılarak bu zayıf doku yüzeyden alınmalıdır. Bu işlem yapılmadan boya uygulamasına geçilirse, yoğun olan sıva taneciklerinin sürtünme veya çarpma sonucu yüzeyden ayrılmasında, çirkin görüntünün yanında, boya yeterince film oluşturamayacağından bu bölümlerde farklı renk tonları veya yüzeyden ayrılmalar gözlemlenebilir. Yüzeyin taşlanma işleminden sonra; iç cepheler için; Alpina Astar veya Alpina Macun Astarı uygulamasından sonra istenen parlaklık sınıfındaki su bazlı boyalarımızdan birisi iki kat olarak, dış cepheler için; son kat boyaya uygun astarlarımızdan birisi uygulandıktan sonra, iki kat son kat dış cephe boyalarımızdan birisi uygulanabilir.

Saten alçı tozuma karakterli ve emici bir malzeme olduğu için, bu yüzeylerde boya ve macun uygulamasına geçmeden önce, yüzey uygun astarla mutlaka astarlanmalıdır. Bu tür yüzeylere öncelikle Betek Saten Alçı Astarı (veya Alpina Şeffaf Astar, Alpina 1/7 Konsantre Astar) tarama yapmadan ( rulo aynı yüzeyde birkaç kez gidip gelmeden, tek sefer tur attırılarak ) uygulanır. En az 12 saat sonra istenen parlaklık sınıfındaki su bazlı boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir. Eğer sentetik boya uygulaması yapılacaksa, saten alçı astarından sonra bir kat Caparol Sentetik Astar uygulanır. Sonrasında istenen parlaklık sınıfındaki sentetik son kat boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir.

Kireç kesinlikle kullanılmasını tavsiye etmediğimiz bir malzemedir. Öncelikle tamamen yüzeyden uzaklaştırılması tavsiye edilir. Aksi halde kireç, badana tozuma karakterli bir malzeme olduğu için, bu yüzeylerde boya ve macun uygulamasına geçmeden önce, yüzey uygun astarla mutlaka astarlanmalıdır. Bu tür yüzeylere öncelikle Betek Saten Alçı Astarı (veya Alpina Şeffaf Astar, Alpina 1/7 Konsantre Astar) tarama yapmadan ( rulo aynı yüzeyde birkaç kez gidip gelmeden, tek sefer tur attırılarak ) uygulanır. En az 12 saat sonra istenen parlaklık sınıfındaki su bazlı boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir.

Macun uygulaması yapılacaksa, tüm yüzeye Alpina Macun Astarı uygulanır ve en az 12 saat sonra kullanıma hazır olan akrilik esaslı Alpina Macun uygulaması yapılarak zemin tesviye edilir. En az 24 saat sonra Alpina Macun zımparalanır ve yüzeyin tozu alınır. Tüm yüzeye bir kat daha Alpina Macun Astarı uygulaması yapıldıktan sonra sonra istenen parlaklık sınıfındaki su bazlı boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir. Macunsuz direkt boya uygulaması yapılacaksa, yüzey nemli bir bezle silinir ve boya işlemine geçilir. Ancak, yüzey üzerinde alçı tamiratları veya tozuma karakterli kirli bir yüzey varsa, şeffaf karakterli astarlarımız, tarama-perdahlama yapmadan bir kat uygulanmalıdır.

Macun uygulaması yapılacaksa dış cephe için dış cephe boyasının astarı, iç cepheler için Alpina Macun Astarı uygulanır ve en az 12 saat sonra kullanıma hazır olan akrilik esaslı, dış cephe için Caparol Dış Cephe Macunu veya iç cephe için Alpina Macun uygulaması yapılarak zemin tesviye edilir. En az 24 saat sonra macun zımparalanır ve yüzeyin tozu alınır. Tüm yüzeye bir kat daha astar uygulaması yapıldıktan sonra dış cephe boyası veya iç cephe için istenen parlaklık sınıfındaki su bazlı boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir. Macunsuz direkt boya uygulaması yapılacaksa, öncelikle uygun astar kullanılır, sonrasında son kat boya iki kat olarak uygulanabilir. Betopan yüzeylere su bazlı şeffaf karakterli astarlar kullanılmamalıdır.

Alt zemin hazırlıkları tamamlandıktan sonra, bir kat Alpina Astar veya Alpina Macun Astarı uygulanır. Sonrasında istenen parlaklık sınıfındaki su bazlı boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir.

Öncelikle eski sentetik boyalı yüzey zımparalanmalıdır. Yüzeyin tozu alındıktan sonra Caparol Sentetik Astar Boya ile astarlanmalıdır. En az 12 saat sonra istenen parlaklık sınıfındaki sentetik son kat boyalarımızdan birisi iki kat olarak uygulanabilir.

Küf-bakteri oluşumu görülen iç cephe duvar yüzeylerinde mekanik yolla (zımpara, tel fırça vb.) temizlik yapılması isteniyorsa Capatox Antibakteriyel Solüsyon 1/1 oranında su ile inceltilerek fırça veya rulo ile uygulanmalıdır. Sonrasında Capatox inceltilmeden problemli yüzeylere uygulanır. (Mekanik temizleme yapılmayacaksa Capatox inceltilmeden uygulanır.)Yüzey tamamen kuruduktan sonra, aşağıda belirtilen uygun astarlar sonrasında ,İndeko-W Mat veya İndeko-W İpek Parlak son kat boya iki kat uygulanır. Katlar arsında 12 saat beklenmesi önerilir. Ancak küf-bakteri oluşmamış yüzeylerde antibakteriyel boya uygulanacaksa, tozuma karakterli alçı, kireç, badana türü yüzeylere Indeko-W Şeffaf Astar, eski boyalı, sıvalı, çimento esaslı ve akrilik hazır macun uygulaması yapılmış yüzeylere Indeko-W Astar uygulanmalıdır. Sonrasında uygun son kat Indeko-W boya uygulanmalıdır. 

Doğal taş, pres tuğla, vb. yüzeyleri dış hava şartlarından korumak içi kullanıma hazır olan Disboxan 452 uygulanır. Böylece yüzeyler alkalilere ve U.V.'ye karşı korunur. Disboxan 452 gözenekli yapısından dolayı yüzeyin nefes almasını sağladığı gibi, mükemmel su iticiliğine sahiptir.

Üzerine boya yapıldığında kapatılamayan, is, nikotin, yağ, mürekkep, keçeli/mumlu kalem izlerini kapatmak için, öncelikle kurşun ve aromat içermeyen, mükemmel kapatıcılığa sahip Caparol Kapatan uygulanır. Sonrasında ürün bilgilerine uygun olarak istenen su bazlı veya sentetik boya uygulaması yapılır.